Slovenski Advance Capital Partners ulazi u hrvatski Solvis

Bez autora
May 26 2024

Specijalni investicijski fond Advance Capital Partners i Stjepan Talan postigli su dogovor o strateškom partnerstvu u Solvisu, najvećem hrvatskom proizvođaču solarnih panela i integriranih fotonaponskih rješenja.

Nakon ispunjenja određenih ugovornih uvjeta i ishođenja regulatornih odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja specijalni investicijski fond, kojim upravlja Advance Capital Partners, postat će vlasnik 60% poslovnih udjela u Solvisu. Strateškim partnerstvom će se omogućiti provedba zajedničkih strateških razvojnih planova, internacionalizacija poslovanja i razvoj novih ekološki prihvatljivih energetskih rješenja, a što će uvelike doprinijeti postizanju veće energetske učinkovitosti u cijeloj regiji Adriatic.

„Zahvaljujući diverzifikaciji poslovanja i vlastitom razvoju najnaprednijih solarnih sustava Solvis je već danas vrlo uspješan na svjetskim tržištima. Naši planovi su vrlo ambiciozni, a za njihovu provedbu želimo unaprijediti korporativno upravljanje društvom, privući dodatne kvalificirane stručnjake, razviti i implementirati značajne projekte za Solvis kao i omogućiti zelenu tranziciju u regiji. Stoga smo u prvom redu željeli pronaći financijski snažnog partnera koji će razumjeti naš poslovni model i pomoći nam u sljedećoj fazi razvoja. Vjerujem da smo ga pronašli u Advance Capital Partners, koji će omogućiti daljnji rast i razvoj poslovanja Solvisa,“ rekao je Stjepan Talan, koji ostaje suvlasnik i direktor Solvisa.

„Cilj Advance Capital Partners je razviti Solvis kao vodećeg pružatelja energetskih rješenja u cijeloj Adriatic regiji te ga učiniti globalno prepoznatljivim igračem na području naprednih integriranih fotonaponskih modula (BIPV). S dodatnim financijskim sredstvima, Solvis će biti sposoban u budućnosti još učinkovitije i brže razvijati vlastite projekte sunčanih elektrana. U sljedećih 5 godina planiramo izgraditi dodatne kapacitete u regiji od oko 500 MW, a strateški razvoj u regiji pratit će trendove u području obnovljivih izvora energije, što znači razvoj Solvisa kao vodećeg regionalnog pružatelja energetskih rješenja za poslovne korisnike i kućanstva,“ rekao je Aleš Škerlak, predsjednik uprave Advance Capital Partners.

Solvis, koji je u 2023. godini ostvario više od 100 milijuna eura prihoda, zapošljava već oko 300 ljudi. Većinu svoje proizvodnje Solvis izvozi u Njemačku, Francusku, Kanadu, Nizozemsku, Tursku, Italiju, Austriju, Dansku, Španjolsku, Maroko i Dubai, a integrirani fotonaponski moduli Solvisa bili su instalirani i na krov novog Google kampusa u Silicijskoj dolini. Solvis je do sada instalirao više od 350 sunčanih elektrana i najveći je proizvođač fotonaponskih modula u jugoistočnoj Europi.

„S punom podrškom Advance Capital Partners, u sljedećim godinama želimo provesti ambicioznu strategiju, unaprijediti naše proizvodne kapacitete, ući na nova tržišta i povećati broj zaposlenih, pri čemu će sjedište tvrtke i nakon zaključene transakcije ostati u Varaždinu,“ najavio je još Stjepan Talan.

Jedna od glavnih aktivnosti Solvisa i dalje ostaje izgradnja fotonaponskih sunčanih elektrana za poslovne korisnike i privatne investitore po principu „ključ u ruke“. Po ishođenju regulatornih odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, te po zaključenju transakcije, strateški partneri zajedničkim sinergijskim učincima razvijat će planove za izgradnju najmanje 17 velikih sunčanih elektrana s ukupnom snagom od oko 250 MW do 2026. godine. Navedeni projekti konkretno će doprinijeti strateškim energetskim ciljevima Republike Hrvatske u smislu znatnog povećanja proizvodnih kapaciteta te energetske učinkovitosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik